Δημος Παγγαίου

Βλάβες δήμος παγγαίου
elbgenfr

phonebook2

e-dikaiologitika2
tourismos
erga
Back Βρίσκεστε εδώ: Δήμος Παγγαίου - Επίσημος Διαδικτυακός Τόπος Τουρισμός Θρησκευτικός Τουρισμός

Τουρισμός

Θρησκευτικός Τουρισμός

Τόπος προσευχής και θρησκευτικής κατάνυξης εδώ και αιώνες το Παγγαίο Όρος, έγινε γνωστό από τα βυζαντινά χρόνια για τα μοναστήρια του, τις πολυάριθμες εκκλησίες, τα εξωκλήσια και τα προσκυνητάρια.

Οι κάτοικοι του Δήμου Παγγαίου είναι ιδιαίτερα δεμένοι με τις Ιερές Μονές, τους Ναούς και τα προσκυνήματα, τα οποία τιμούν ως τόπο αληθινής Ορθόδοξης λατρείας και προσευχής.

Η Ελευθερούπολη, έδρα του Δήμου Παγγαίου, είναι και η έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως. Η ιστορία της Μητροπόλεως, ως Επισκοπή Αλεκτοροπόλεως, ξεκινά τουλάχιστον από τον 9ο αιώνα. Ερείπια αυτής της πρώτης έδρας της Μητροπόλεως, σώζονται στην περιοχή "Κάστρο" της Νέας Περάμου. Η Μητρόπολη ήρθε στη σημερινή της έδρα, το παλιό "Πράβι", πιθανότατα στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Το 1889 ο Πατριάρχης Διονύσιος ο Ε' ανύψωσε την Επισκοπή Ελευθερουπόλεως σε Μητρόπολη. Το 1929 το "Πράβι" μετονομάστηκε σε Ελευθερούπολη και έτσι το όνομα της πόλης ταυτίστηκε με τον επισκοπικό τίτλο.

Κορυφαίοι προορισμοί είναι οι:

  1. Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας.
    Πρόκειται για ένα μοναστήρι με μακραίωνη ιστορία. Χτίστηκε πριν 1500 χρόνια περίπου, και βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Παγγαίου όρους και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων δυτικά της Νικήσιανης. Την Θαυματουργή Αχειροποίητο Εικόνα της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας προσκυνούν δεκάδες χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο.
  2. Ιερό προσκύνημα Παναγίας Ν. Περάμου,
    όπου συρρέουν κατά χιλιάδες κάθε χρόνο οι πιστοί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου. Η εικόνα της Παναγίας έχει ιδιαίτερο θρησκευτικό ενδιαφέρον καθώς είναι πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες της Περάμου, και η οποία σήμερα φυλάσσεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
  3. Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος.
    Πρόκειται για μια δυναμική μοναστική κοινότητα, η οποία βρίσκεται στις παρυφές του Παγγαίου Όρους, στο ύψωμα "Αετοπλαγιά", στο χωριό Χρυσόκαστρο, και σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Ελευθερούπολη.
  4. Ιερά Μονή Παναγίας Παγγαιώτισσας.
    Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου «Παναγία η Παγγαιώτισσα», βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του όρους Παγγαίου, δύο χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Χορτοκόπι, σε υψόμετρο 200 μέτρων περίπου και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την Ελευθερούπολη.
  5. Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου,
    που βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους Παγγαίου, κοντά στη Νικήσιανη. Είναι κρυμμένη μέσα στο βουνό με απόλυτο σκοπό την ησυχία και την φυγή από την «φασαρία» του κόσμου.
  6. Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ελευθερούπολης.
    Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ελευθερούπολης, είναι ένας ιστορικός ναός, χτισμένος στα μέσα του 18ου αιώνα. Από το 1961 έχει κηρυχθεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο.
  7. Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Παλαιοχωρίου.
    Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Παλαιοχωρίου, ιδρύθηκε το 1835, όπως αναφέρεται στην κτητορική του επιγραφή, λίγα χρόνια μετά την μετεγκατάσταση των κατοίκων του χωριού από την τοποθεσία "Παλαιόχωρα" στη σημερινή θέση. Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, σε συνέχεια της βυζαντινής λατρείας του Αγίου Γεωργίου του Διασωρίτου, μοναστήρι του οποίου υπήρχε στο παλαιό χωριό.
  8. Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Γαληψούς.
    Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου Γαληψούς ανεγέρθηκε από κατοίκους του χωριού το 1957 για να τιμήσουν τον Άγιο που τους βοήθησε στην εγκατάστασή τους σε αυτόν τον τόπο.
  9. Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ελευθερών.
    Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Ελευθερές, κτίστηκε το 1891. Πρόκειται για το κέντρο του παλιού χωριου και αποτελεί ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής.
  10. Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ποδοχωρίου.
    Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ποδοχωρίου, ιδρύθηκε το 1847, και είναι μια μεγάλη τρίκλιτη Βασιλική με κεραμοσκεπή.
  11. Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Νικήσιανης.
    Είναι ο ενοριακός ναός της Νικήσιανης. Κτίστηκε το 1837 και είναι αγιογραφημένος από ονομαστούς αγιογράφους και αγιορείτες μοναχούς.
  12. Ιερό Προσκύνημα Παναγίας της Μεγαλόχαρης Νέας Ηρακλείτσας.
    Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της βόρειας Ελλάδας. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, όπου δεσπόζει ο ιστορικός Ιερός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης, μια πεντάκλιτη Βασιλική, μέσα στον οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. ιγ)Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα. Στην ομώνυμη κοινότητα βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα, που χρονολογείται από το 1869. Αρχικά λειτούργησε ως μοναστήρι με Ρώσους μοναχούς από το Άγιο Όρος και συγκεκριμένα από τη σκήτη του Αγ. Ανδρέα. Γύρω από το ναό υπήρχαν τα κελιά των μοναχών, ελαιοτριβεία και αμπελώνες, που προμήθευαν με προϊόντα το Άγιο Όρος.