Δημος Παγγαίου

Βλάβες δήμος παγγαίου
elbgenfr

phonebook2

e-dikaiologitika2
tourismos
erga
Back Βρίσκεστε εδώ: Δήμος Παγγαίου - Επίσημος Διαδικτυακός Τόπος Τουρισμός Ιστορικά Στοιχεία - Αξιοθέατα

Έθιμο των «Αράπιδων»

 

Έθιμο των «Αράπιδων»

Νικήσιανη, Δήμου Παγγαίου

 


 

 

Λαογραφικό Μουσείο Μεσορόπη

Λαογραφικό Μουσείο

Μεσορόπη, Δήμος Παγγαίου

 

 

 

 

Μουσείο Ελιάς

Μουσείο Ελιάς, Ελαιοχώρι

Olive Museum of Eleochori

 

ellia4

Πενήντα οκτώ χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Συνεταιριστικού Ελαιοτριβείου στη Τοπική Κοινότητα Ελαιοχωρίου του Δήμου Παγγαίου, ο ιστορικός αυτός χώρος που εγκαταλείφθηκε το 1970 πήρε και πάλι ζωή και μεταμορφώθηκε σε "Μουσείο ελιάς", Ένα γκρεμισμένο μέχρι πριν από λίγα χρόνια κτίριο που περιβάλλονταν από σκουριασμένα μηχανήματα, μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά σένα χώρο όπου μικροί και μεγάλοι συναντούν πλέον την ιστορία, την παράδοση και τη λαογραφία της πατρίδας μας μέσα από την αξιοποίηση των προϊόντων της ελιάς.

 

 

Το Μουσείο Ελιάς είναι το πρώτο που λειτουργεί στο Νομό Καβάλας, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και είναι ένα έργο που υλοποιήθηκε μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του Γ Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης. Αποτελεί ένα μοναδικό έργο, από τα καλύτερα στον τομέα της ανάπλασης, ανάδειξης και αξιοποίησης παλαιών κτιριακών συγκροτημάτων. Το Μουσείο Ελιάς καταλαμβάνει έκταση τριών στρεμμάτων και αποτελεί ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο με αίθουσα εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, δεντροφυτεμένο περιβάλλοντα χώρο και το παλιό ελαιοτριβείο που αναπαλαιώθηκε εκ βάθρων, μαζί με το μηχανολογικό του εξοπλισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των πρώτων δωρητών του μουσείου συμπεριλαμβάνεται και ο Μητροπολίτης Ελευθερούπολης κ.κ. Χρυσόστομος. Ο Σεβασμιότατος δώρισε στο μουσείο το χειροποίητο, ξυλόγλυπτο ποιμαντορικό του μπαστούνι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο ελιάς.

 

ellia3

Οι χώροι του μουσείου ελιάς ξυπνάνε μνήμες σε αυτούς που τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του '50 μετά από την κατοχή, τις καταστροφές και τους πολέμους προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των προϊόντων του καπνού παλιότερα, του σταφυλιού και της ελιάς. Προϊόντα αγνά, καθάρια, που συνεχίζουν να μεγαλώνουν γενιές ανθρώπων, που ρίζωσαν σε αυτόν τον τόπο από τους προγόνους μας πρόσφυγες.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η προβολή του μουσείου, αλλά και η δυνατότητα επαναλειτουργίας των παλαιών μηχανημάτων που βρίσκονται στο ελαιοτριβείο. Το Μουσείο Ελιάς είναι επισκέψιμο για το κοινό κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Θα είναι χαρά μας να σας ξεναγήσουμε στον κόσμο της ελιάς.

 

Το Μουσείο ειναι ανοιχτό

Δευτέρα με Παρασκευή

9:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.

Η είσοδος ειναι δωρεάν

Για επισκέψεις και ξεναγήσεις σχολείων

επικοινωνήστε στο τηλέφωνο

2592350021 κ. Γεωργιάδου Σίτσα

 

 

 

 

Τοπικά Προϊόντα

Τοπικά Προϊόντα

 
 

 

Η δημιουργία στα ανθρώπινα χέρια...

 

Για να ολοκληρωθεί η εικόνα του δήμου μας είναι ανάγκη να αναφερθούν οι οικονομικές δραστηριότητες του που είναι κατεξοχήν αγροτικές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι παλιό στην περιοχή ανθούσε η καπνοκαλλιέργεια, αφού η Καβάλα ως το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα ήταν το πρώτο εξαγωγικό κέντρο καπνού στα Βαλκάνια. Σήμερα στην περιοχή μας, οι αγρότες επιδίδονται στην ελαιοκαλλιέργεια παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο στα τοπικά ελαιοτριβεία και στην αμπελοκαλλιέργεια, όπως μαρτυρούν τα οινοποιεία της είναι άλλωστε γνωστός ο Βιβλικός οίνος, που αναφέρεται στον Ησίοδο ως κρασί εξαιρετικής ποιότητας και έδωσε και το όνομα Βιβλία Χώρα στην περιοχή μας.

 

proionta1

 

 

 

Επιπλέον οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια των σιτηρών, των αμυγδάλων και προσφάτως, των ηλιοτρόπιων, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Οι ορεινοί όγκοι του Παγγαίου και του Συμβόλου προσφέρονται ακόμη για κτηνοτροφικές δραστηριότητες που εμπλουτίζουν την τοπική παραγωγή με άριστα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Η πλούσια χλωρίδα επίσης ευνοεί την ανάπτυξη της μελισσοκομίας με την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού. Επιπλέον ιδιαίτερα ανθηρός είναι ο κλάδος εξόρυξης πετρωμάτων καθώς υπάρχουν πολλές μονάδες επεξεργασίας στην περιοχή και τα προϊόντα τους είναι περιζήτητα εντός και εκτός Ελλάδος. Στις δε παραθαλάσσιες περιοχές του δήμου μας οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία και μάλιστα στη Νέα Πέραμο λειτουργεί το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών που είναι από τα πιο σύγχρονα ερευνητικά κέντρα στον τομέα της αλιείας. Εκτός βέβαια, από αυτές τις εκτεταμένες δραστηριότητες λειτουργούν και οικοτεχνίες που παράγουν άριστης ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα όπως ζυμαρικά, χαλβάδες και ταχίνι.

 

proionta2

Κουλτούρα & Παράδοση

 

Κουλτούρα & Παράδοση

 

Υψίστης σημασίας για την πολιτισμική ταυτότητας της περιοχής μας είναι η δραστηριοποίηση 24 πολιτιστικών Συλλόγων, που έχουν σημαντική παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια του έτους με τις ποικίλες εκδηλώσεις τους όπως συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, ιστορικά και λογοτεχνικά αφιερώματα και βιβλιοπαρουσιάσεις προσφέρουν μια ποιοτική ψυχαγωγία στους δημότες και τους επισκέπτες του δήμου. Αυτή σε συνδυασμό με  πολλές θρησκευτικές πανηγύρεις που συνοδεύονται από λαϊκά γλέντια και αναβιώσεις εθίμων κρατούν ζωντανή την παράδοση του τόπου και προσκαλούν τον καθένα να συμμετέχει.

 

paradosiakoi_xoroi

 

Μουσεία

Μουσείο Ελιάς,
Ελαιοχώρι

Μουσείο Κέρινων
Ομοιωμάτων, Κηπιά

 

 

Λαογραφικά Μουσεία Φωλιάς,  Νικήσιανης, Μεσορόπης

 

 

MouseioEliasi00001b museum1 laografika

 

Ετήσιες εκδηλώσεις

                                100XRONIAarapides

                               tsipouronew istioploia

Local Products

Local Products

Creation in Human's Hands...

 

 

The finishing touch to the image of our municipality is its economic activities which are mostly rural. It is worthwhile referring that in the early 20th century, Kavala used to be the center of tobacco-growing which exported the particular product in Balkans very successfully. In our days farmers spend most of their time to the local olive presses and occupy themselves with the cultivation of olive trees which produce olives and oil of an exceptional quality. As one can infer from the dozens of wine distillers, the vine growing is also important and popular in our municipality. Besides, Biblinos wine, which Isiodos refers it as one of an exceptional quality, gave its name in our town—Biblia Land

 

proionta1

 

 

Moreover, the natives cultivate cereals, almonds and heliotropes which are used for the production of bio fuels. In addition, Pangaion and Symbolo mountains are favourable for the breeding stock activities that enrich the local production with pure dairy and cheese-making goods. The rich flora favours the growth of apiculture and the production of high quality honey. Of course, particularly flourishing is the field of excavation of rocks, as many industrial units are located here and made all the products being greatly sought after by a lot of places in the interior of the country and abroad as well. In the coastal part of our municipality people occupy themselves with the fishery and especially, in Peramos one can visit the Fisheries Research Institute which is one of the most contemporary one in its field. Apart from all these extensive activities, traditional handicrafts—pasta, halvah, tahini—are very common and tourists prefer them because of their excellent quality.

 

proionta2

Culture and Tradition

Culture and Tradition

 

 

Twenty-four (24) cultural associations activate in most of the settlements of our municipality and are of vital importance for the cultural identity of the particular place. Especially not only during the summer months but all year round, the various festivals—dancing and theatrical performances, historical and literary homage—offer a qualitative entertainment both to the natives and visitors. All these activities, in combination with the religious feasts that accompanied by the mass events and custom revivals, have the power to keep the tradition of our place alive and invite anyone of us to take part in them.

 

paradosiakoi_xoroi

 

Museums

Olive Museum of Eleochori

Wax Effigies, Kipia Folk Museums in Folia, Nikisiani, Mesoropi
MouseioEliasi00001b museum1 laografika

 

Annual Traditional  Events

                                     100XRONIA     arapides

                                     tsipouronew    istioploia

Θρησκευτικός Τουρισμός

Θρησκευτικός Τουρισμός

 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα μοναστήρια και οι εκκλησίες του τόπου μας για όποιον θέλει να γνωρίσει καλύτερα τη βυζαντινή και λαϊκή τέχνη σε όλες της εκφάνσεις: αρχιτεκτονική, γλυπτική, αγιογραφία.

Αξίζει να επισκεφθεί λοιπόν την ιστορική Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοινίσσης, μοναστήρι με μεγάλη ιστορία και συμμετοχή στους εθνικούς μας αγώνες και να θαυμάσει από κοντά το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο της που σμίλεψαν χέρια άξιων μαστόρων.MONAΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ  ΠΑΓΓΑΙΟΥ(.pdf)

Στην περιοχή της Νικήσιανης και του Παλαιοχωρίου θα συναντήσει μοναστήρια, εκκλησίες και ξωκλήσια αλλά και θα τέρψει την ακοή του χάρη στους καλλίφωνους, κατά γενική ομολογία, μελωδούς της περιοχής.

 

eklisies

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναστηλωμένη προσφάτως Μονή του Αγίου Ανδρέα που είχε ανοικοδομηθεί από Ρώσους μοναχούς στο ομώνυμο χωριό στα 1819. Ιστορικός επίσης είναι ο ναός του Προφήτη Ηλία από το 1872 στην Παλαιά Αυλή, σ' έναν οικισμό που ξαναζωντανεύει στους πρόποδες του Παγγαίου, σε πλήρη αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον ο ναός του Αγίου Γεωργίου στη Μεσορόπη που χρονολογείται στα 1836 και πλήθος άλλων.

 

ag.andreas

 

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Δ.Ε.  ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ.pdf

Έπιπλεον, ένα από τα μεγαλύτερα Προσκυνήματα του Νομού Καβάλας, στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως, είναι το Προσκύνημα της Μεγαλόχαρης στην Νέα Ηρακλείτσα. Στο κέντρο του χωριού, δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ιστορικός Ναός της Παναγιάς της Φανερωμένης (www.panagiairaklitsa.gr ),πεντάκλιτη Βασιλική, μέσα στον οποίο φυλάσσεται η Θαυματουργός και χαριτόβρυτος Εικόνα Της Παναγίας. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης  για να δείτε τη θαυματουργή εικόνα, που η παράδοση θέλει να έχει αγιογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Ανήμερα της εορτής του ιερού Ναού, στα Εννιάμερα της Θεοτόκου, η περιοχή φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα και εμπορικά πανηγύρια σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. 

 

Religious Tourism

Religious Tourism

 

The Paths of Faith

el_ag_nikolaos

 

The monasteries and churches of our place constitute a distinctive interest for those who want to be informed about the Byzantine and Folk Art in all its expressions: architecture, sculpture, hagiography. So, it is worthwhile visiting the historical convent “Panagia Ikosifinissas” which has an admirable history since it took part in the national wars and combats of our country. Moreover, one can be stunned by the woodcut temple of the convent which was carved by native skilled persons. In Nikisiani and Palaiochori there are plenty of churches and monasteries where the melodious voice of our candors sounds so angelically. Besides, the abbey of Saint Andrea that has been restored by Russian monks in 1919 is of great interest, too. In perfect harmony with nature is thechurch of Prophet Ilias in Palaia Avli—it is located at the foot of Pangaion—dating from 1872 as well as Saint George in Mesoropi (1836) and many others.

 


 
 
eikosifinitsa ag.andreas
 
 

 

 

 

 

 

eklisies

 

Mountainous Provinces

Mountainous Provinces

 

The enchantment of creativity

The mountainous provinces of Paggaio and Symvolo have the power to enchant the votary of beauty, history and tradition. Among a green-clad surrounding with spring waters, one can ramble in bygone time castles such as Vranokastro in Palaiohori, N. Peramos, Anaktoroupolis or Folia with its astonishing folklore museum.

 

eleutheroupoli

 

The visitor can stroll along the stone paved streets or take photos of traditional mansions made by stone, too. Crossing the arch-shaped bridges, constructed by hewed solid rocks, would be a perfect experience and finally taking a rest under the tall plane trees could reward The tidiness and hospitality are two common characteristics of our local people in Moustheni, Nikisiani, Palaiohori and other villages.

 

nikisiani

 

The Museum of Wax Effigies in Kipia is also another interesting choice. In almost all these places one can find clean and well-equipped lodgings. The Mesoropi path has something that the rest of the villages lack? Plenty of waters. Constructed in 2006, the access to places of rare beauty has become very convenient as tourists can come across small waterfalls and lakes. Once badly formed and slippery paths, the rest areas are now dressed in benches and kiosks, little wooden bridges and stone stairs, with small waterfalls and lakes. It has benches and kiosks in the rest areas, protective fences, little wooden bridges and stone stairs. Traditional guest's rooms in Nikisiani, Domatia, Moustheni and Mesoropi welcome our tourists all year round.

 

moustheni2

 

Moreover, the Forestal Village, "Dionisos" in Moustheni offers a different perception to the alternative tourism. For their daily recreation, tourists can visit Kainakia in Platanotopos, Kastanies in Mesoropi, Bostani in Moustheni, Polios Milos in Avli, Kria Nera in Nikisiani or various other villages where tasty food, local drinks and a lot of fun and games are provided to both adults and children. In a few words, every place of our municipality hides its own history and beauty.

 

palaioxwri

 

Even the villages that do not have a striking local colour, yet because of their attractive surrounding and the diligence and sensibility of the inhabitants, they managed to stimulate the interest of tourists induce them to stay. An ideal place for treatments for various conditions is the spa baths in Loutra Elephteron where the hot water springs are suitable for many health problems. In addition, the Clay Treatment Tubs in Krinides - the neighbouring village of our municipality - has therapeutic effects and can revive the human body.

fwlia

 

mesoropi