Δημος Παγγαίου

Βλάβες δήμος παγγαίου
elbgenfr

phonebook2

e-dikaiologitika2
tourismos
erga

Μεσορόπη

Mesoropii00030

Κυριολεκτικά χωμένη στην αγκαλιά του Παγγαίου βρίσκεται η  Μεσορόπη, το Πήλιο της Καβάλας, όπως αλλιώς εύστοχα έχει ονομασθεί. Από δω πέρασε τα μαύρα χρόνια της δουλείας, ο Διδάχος του Γένους, ο Πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός κι εδώ σ' αυτά τα βουνά είχε το αρχηγείο του ο καπετάν Τσιάρας κατά το Μακεδονικό αγώνα. Διπλή η ερμηνεία της ονομασίας της: ανά μέσω των ορέων οπή και πιο σίγουρα, μέσα στα ρώπια δηλαδή μέσα στους ευλύγιστους κλάδους στο δάσος. Όπως και να ‘χει, το χωριό μας μαγεύει εξαρχής: πλακόστρωτα σοκάκια, το πηγάδι στο μεσοχώρι, παραδοσιακά σπίτια, παλαιά καπνομάγαζα τα οποία συνέβαλαν στην ανάδειξη της Καβάλας ως κέντρο καπνεμπορίου, παλιά καταστήματα επαγγελματιών που έχουν λείψει μαρτυρούν την αλλοτινή ακμή του τόπου μα και το παντοτινό του κάλλος.

 

 

Επίσης εδώ υπάρχει ένα λαογραφικό μουσείο που στήθηκε με μεράκι από τους κατοίκους του χωριού και κατόπιν την εξαιρετικής ομορφιάς εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με ημερομηνία εγκαινίων το 1836.

 

 

 
Mesoropii00027

Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να επισκεφθεί το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής που στέκεται όρθιο εδώ και τέσσερις αιώνες και τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Κλωθώρη και Μαχμούτ Αγά και να παρακολουθήσει από κοντά την παρασκευή μελιού, ταχινιού και χαλβά αλέθοντας το σουσάμι με παραδοσιακό τρόπο στον παλιό μύλο.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα εξαιρετικού κάλλους περιπατικό μονοπάτι, το οποίο ξεκινά απ' το χωριό και είναι μια αληθινή αποκάλυψη: Βάθρες, πλατάνια, κελαηδισμοί πουλιών θα μαγέψουν τον επισκέπτη φτάνοντας ως τη Βοσκόβρυση, σ' ένα σπήλαιο που μας προσκαλεί να μπούμε μέσα για να μας μυήσει στα μυστικά του.

 

Καταλύματα

ΚΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ

Μεσορόπη, ΤΚ 64008
Τηλ +30 25920 93293
Fax +30 25920 93293
Mob +30 6973306955
info(at)kladielias.gr